Je kind is 0 – 6 maanden
In de tijdlijn hieronder zie je de mijlpalen in de ontwikkeling van je baby. We vertellen je wat kinderen per ontwikkelgebied ervaren en lichten toe hoe we hier bij KinderRijk op inspelen.
Ieder kind is uniek. En daarom ontwikkelt iedere baby zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Bij KinderRijk ondersteunen en stimuleren we deze ontwikkeling zo goed mogelijk. We geven baby’s persoonlijke aandacht, bieden hen de ruimte om de omgeving te verkennen en stimuleren hen zich spelenderwijs steeds verder te ontwikkelen.
Lees direct verder
1. Motoriek
Bij jonge baby’s speelt de motoriek een belangrijke rol in de ontwikkeling. Om zich goed te ontwikkelen heeft een baby motorische vaardigheden nodig. Want als je baby de omgeving wil ontdekken, moet hij zich kunnen bewegen, dingen pakken, vasthouden en zich kunnen verplaatsen.
De eerste maanden ontwikkelt je baby zich heel snel en gaat het bewust en gericht bewegen. Tussen de 3 en 6 maanden leert je baby iedere dag wel iets. Baby’s ontdekken hun eigen handen en voeten, proberen hun voeten vast te pakken en stoppen hun teentjes in de mond. Op deze leeftijd verkennen ze alle materialen met hun mond.
“We gebruiken geen wipstoeltjes omdat we baby’s zoveel mogelijk bewegingsvrijheid willen geven. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het brein”.
Mijlpalen
-
Bewust reiken
Tot anderhalve maand zie je spontane, ongecontroleerde bewegingen bij je baby, ook wel babyreflexen genoemd. Op de leeftijd van ongeveer 3 maanden ontstaat het bewust reiken. Met het reiken ontwikkelt ook het grijpen.
-
Grijpen
Je baby grijpt in een soort reflex: wanneer iets zijn handpalm raakt knijpt het zijn hand dicht. Je baby vindt het bijvoorbeeld fijn om je vinger te pakken.
-
VerkennenVanaf ongeveer 4 maanden kan je baby iets vastpakken en bekijken. Het stopt het voorwerp vaak in de mond om het nog beter te kunnen voelen en verkennen.
-
Rollen
Vanaf ongeveer 4 maanden rolt je baby van rug naar buik. In het begin zal hij nog wat hulp nodig hebben om terug te rollen, vanaf ongeveer 6 maanden kan je baby zelfstandig heen en weer rollen.
Vrijheid om te bewegen
Je baby heeft vanaf 4 maanden besef van het eigen lichaam. Dit wordt versterkt door het kind op de rug te leggen. Wij stimuleren het bewegen van de baby en het veranderen van de houding door speelgoed, passend bij de ontwikkeling, uitdagend neer te leggen. We leggen het speelgoed bijvoorbeeld wat verder weg, zodat je baby zich moet uitstrekken om er bij te kunnen.
Om beide helften van het lichaam te gebruiken benaderen we je baby de ene keer vanaf rechts, de andere keer vanaf links. Voor het ontwikkelen van de grove en fijne motoriek is het belangrijk dat baby’s de gelegenheid krijgen om te reiken, grijpen, schoppen en om vast te houden. Wij gebruiken open speelgoed zoals bakjes, bekers, een vergiet, boerenzakdoek, rammelaars en een o-bal.
2. Taalontwikkeling
Vóór het uitspreken van de eerste echte woordjes is je baby al druk bezig met het leren praten. De taalontwikkeling begint al vanaf de geboorte, de eerste oefening met communicatie is het huilen. Al na 6 weken gaat je baby spelen met klanken. Je baby imiteert jouw mondbeweging en gebruikt non-verbale taal. Als je baby enthousiast is trappelt hij ook met zijn beentjes. Baby’s maken namelijk gebruik van hun hele lichaam om met je te communiceren. Naarmate de taalontwikkeling vordert, is je baby steeds makkelijker te begrijpen.
“BIJ KINDERRIJK PRATEN WE ZOVEEL MOGELIJK MET BABY’S. HET HELPT ZE BIJ DE OVERGANG VAN DE BRABBELFASE NAAR ECHT PRATEN.”
Mijlpalen
-
Lichaamstaal
Je baby leert jou en zichzelf kennen via jouw handen. Hij geniet en krijgt vertrouwen als je handen uitnodigend, geduldig en rustig zijn.
-
Stemherkenning
Vanaf 6 weken herkent je baby je stem. Vanaf 8 weken reageert hij hierop door de stem met zijn hoofd te volgen.
-
Brabbelen
Rond 2 á 3 maanden begint je baby te brabbelen. Hij begint geluiden en gezichtsuitdrukkingen te imiteren. Je baby imiteert de bewegingen van jouw mond.
-
Ritme en klank
Je baby begint ritme en klanken te herkennen, zo leert hij de taal.
Praten met baby’s
Bij KinderRijk praten we zoveel mogelijk met baby’s. Hierbij maken we ook oogcontact. Tijdens verzorgingsmomenten, zoals het verschonen van luiers, vertellen we wat we doen. De baby begrijpt nog niet wat er wordt gezegd, maar luistert vooral naar de toon en hoort verschil in de manier van spreken. Daarom praten we met een warme en liefdevolle stem. We geven jouw baby de tijd om te reageren. Er komt steeds meer reactie: van een geluidje tot kirren, kraaien en een lachje.
Voorlezen vinden we bij KinderRijk belangrijk, ook voor de allerkleinsten. Baby’s communiceren nog niet met woorden, maar wel met gezichtsuitdrukkingen, gebaren en geluiden. Ze luisteren het liefst naar stemmen. Dat is van belang voor hun eigen taalontwikkeling. Het helpt ze bij de overgang van de brabbelfase naar echt praten.
3. Cognitieve ontwikkeling
De eerste maanden leert je baby intuïtief. Het heeft geleerd dat huilen hem iets oplevert: jij komt kijken en dat stelt hem gerust. Ook leert je baby dat het rammelen of slaan met speelgoed geluid oplevert. Het is goed als het speelgoed zichtbaar is, zodat je baby ziet waar het geluid vandaan komt.
De hersenen zijn bij geboorte volop in ontwikkeling, de verbindingen in de hersenen nemen toe door wat je kind meemaakt. Ervaringen als bewegen, smaken, geuren, klanken, geluid, gevoelens brengen verbindingen tot stand in het brein. Eerst ervaart je baby dit als een geheel, later leert hij onderscheid te maken tussen wat hij ziet en hoort.
Mijlpalen
-
Brein
Door alle bewegingen die je baby maakt en de ervaringen die hij daarmee opdoet ontwikkelt het zijn brein.
-
Handen en voeten ontdekken
Je baby ontdekt zijn handen en voeten. Hij ontdekt ook dat hij ze zelf kan bewegen al weet hij in het begin nog niet dat ze van hemzelf zijn.
-
Spelend leren, ontdekken
Vanaf 4 maanden raakt je baby geïnteresseerd in speelgoed. Als je baby een rammelaar vast heeft leert het dat er geluid uitkomt als hij hem beweegt.
Open speelgoed
Wij verzorgen een aantrekkelijke en voorbereide speelruimte met een aanbod van afwisselend materiaal aan met verschillende texturen: hard, zacht, koud, warm, ruw, glad. Bij KinderRijk kiezen we voor materialen zoals een vergiet, boerenzakdoek, plastic bakjes, etc. omdat dit de nieuwsgierigheid van je baby extra prikkelt. We noemen dit open speelgoed.
“BIJ KINDERRIJK WERKEN WE MET OPEN SPEELGOED, OMDAT DIT DE NIEUWSGIERIGHEID VAN JE BABY EXTRA PRIKKELT.”
4. Persoonlijkheidsontwikkeling
Ieder kind is uniek en heeft een eigen temperament. Het kan ook zo zijn dat je baby thuis anders reageert dan op het kinderdagverblijf of bij opa en oma. De ene baby stopt alles in zijn mond waar de ander weer meer geïnteresseerd is in bewegen. Het besef dat je baby bestaat en dat hij het is die reacties veroorzaakt, begint met het verkennen van zijn eigen lichaam. Dit ontstaat bij ongeveer 3 maanden en zo ontwikkelt hij zich tot het autonome kind dat ontdekt dat hij invloed op zijn omgeving kan uitoefenen.
Mijlpalen
-
Zelfregulatie
Je baby is voor zijn ontwikkeling afhankelijk van de beschikbaarheid van volwassenen. Plezierige interacties met je baby ontwikkelen zijn vermogen tot zelfregulatie. Op de commode wendt hij zijn blik af, als hij is ‘uitgepraat’ zodat hij zijn ervaringen kan verwerken.
-
Imiteren is leren
Je baby ‘leest je emoties’ en imiteert ze. Door te benoemen wat je baby doet leert hij zichzelf kennen.
-
Social referencing
Je baby kan na ongeveer 3 maanden ook jouw gezichtsuitdrukking lezen en vertaalt daarmee je emotie.
Contact bij verzorgingsmomenten
Tijdens de verzorgingsmomenten is er veel tijd voor contact en affectie waarbij de band versterkt wordt en je baby de gelegenheid krijgt om een relatie aan te gaan. We noemen de kinderen bij hun naam en vertellen wat we doen. Als je baby lekker in zijn vel zit zal hij makkelijker met stress, angst en gevoelens van onveiligheid leren omgaan.
“TIJDENS VERZORGINGSMOMENTEN VERTELLEN WE ALLES WAT WE DOEN. HET GEEFT JE KIND EEN VEILIG GEVOEL.“
5. Sociaal-emotionele ontwikkeling
Als je baby ongeveer 3 maanden is, draait hij zijn hoofdje naar je toe als hij je stem hoort omdat hij deze al herkent. Je baby herkent ook anderen en maakt via lachen graag contact. Vanaf 4 maanden willen baby’s vaak niet meer alleen zijn. Ze gaan huilen als ze niemand zien. Als baby’s ongeveer 5 maanden zijn, kunnen ze soms verlegen doen. Ze draaien dan hun hoofd af van vreemden.
NAAST PERSOONLIJKE AANDACHT EN AFFECTIE GEVEN WIJ ZE OOK VEEL RUIMTE OM ZELF TE ONTDEKKEN. DIT VERGROOT HET ZELFVERTROUWEN EN HET GEVOEL VAN EIGENWAARDE.”
Mijlpalen
-
Herkennen ouders
De eerste 6 weken reageert je baby vooral op jullie stem, geur en gezichtsuitdrukkingen.
-
Uitbereiding contacten
Je baby gaat na enige tijd ook naar anderen en zelfs onbekenden lachen.
-
Ontdekken
Bij 3-4 maanden gaat je baby steeds meer zijn omgeving verkennen en uitbreiden.
Zelfvertrouwen vergroten
Door baby’s veel persoonlijke aandacht te geven voelen zij zich geborgen en zullen ze zich goed ontwikkelen. Naast de persoonlijke aandacht en affectie geven wij ze ook veel ruimte om zelf te ontdekken. Dit vergroot het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde.
Wij werken met een vast dagritme omdat de voorspelbaarheid van verzorgingsmomenten je baby een gevoel van basisveiligheid geeft. Baby’s houden hier van. Daarom werken wij met zoveel mogelijk vaste medewerkers en heeft ieder kind een eigen mentor. Hoe emotioneel veiliger je baby zich voelt hoe eerder hij op verkenning gaat, afhankelijk van zijn temperament. Wij respecteren ieders tempo en zorgen voor een aantrekkelijke en stimulerende speelomgeving.