Blog: Samen fijn opgroeien
Bij KinderRijk zetten we ons dagelijks volop in om bij te dragen aan de ontwikkeling van jouw kind. Naast oog voor de persoonlijke eigenheid van elk kind en het bieden van een fijne ontwikkelomgeving, staat de omgang met elkaar centraal. Voorop staat dat elk kind zich prettig voelt bij ons.
De groep van jouw kind is de ideale plek om te oefenen met sociale vaardigheden. Ook thuis kan je hiermee samen aan de slag. We vertellen je graag meer!
De opvang als oefenplaats
De vorming en dynamiek van een groep jonge kinderen gaat niet vanzelf. Afgestemd op de behoeften bieden onze pedagogisch professionals dagelijks ondersteuning. Zoals het bespreken van de volgende vragen: ‘Hoe maak je vrienden?’ ‘Hoe los je een ‘conflict’ op?’ ‘Hoe spelen we samen?’. Samen op een fijne manier opgroeien in een groep en het oefenen van sociale vaardigheden die kinderen later nodig hebben in de maatschappij, zijn belangrijke opdrachten.
Zeker nu de zomervakantie weer voorbij is en groepen kinderen soms veranderd zijn, is hier extra aandacht voor.
- Gouden Weken: na de zomervakantie hebben de pedagogisch professionals extra aandacht voor de (veranderde) groepsdynamiek. We werken tijdens de ‘Gouden Weken’ aan een hechte groep. Door middel van sociale activiteiten en door het maken van groepsafspraken samen met de kinderen, gaan we hiermee aan de slag. De Gouden Weken is een term afkomstig van ‘Vreedzaam’. Na de kerstvakantie volgen de zogenaamde ‘Zilveren Weken’, waarbij de activiteiten opnieuw centraal staan.
- Week tegen Pesten: in september besteden we aandacht aan de Week tegen Pesten. Bij KinderRijk hebben we een duidelijk anti-pestbeleid waar iedereen van op de hoogte is. We vinden het belangrijk dat ieder kind zich veilig voelt en met plezier naar de opvang komt.
- Culturele Diversiteit: de culturele diversiteit onder onze professionals en gezinnen staat continu centraal. We omarmen elkaars overeenkomsten en verschillen, horen bij elkaar en hebben oog voor elkaar. Zie ons eerdere nieuwsbericht over KinderRijk en haar culturen.
- PROF – Onze pedagogische uitgangspunten zijn Plezier, Respect, Ontwikkeling en Fantasie. Deze vier begrippen zijn de basis voor ons dagelijks handelen en zorgen. De ontwikkeling van elk kind staat centraal. Het gaat daarbij om brede ontwikkeling met aandacht voor sociale activiteiten als samen spelen, samenwerken en leren van en met elkaar. Meer over onze aanpak lezen?
Thuis als oefenplaats
De sociale omgeving van je kind ziet er thuis heel anders uit dan bij de opvang. Ook thuis kun je aandacht besteden aan de sociale vaardigheden van je kinderen, aan groepsdynamiek en emotionele veiligheid. Hier zijn een paar eenvoudige tips, geïnspireerd door het ‘Vreedzaam’ programma:
- Maak opruimen een gezamenlijke activiteit. Zet de timer op 10 minuten en zorg samen voor een opgeruimd huis. Zo leren kinderen dat iedereen verantwoordelijk is voor een fijne omgeving.
- Beslis samen over een weekmenu en boodschappenlijst, waarbij ieders wens wordt gehoord. Dan gaat het eten ineens een stuk gemakkelijker!
- Op een fijne manier samen leven, betekent ruimte geven om over elkaars belevenissen te vertellen. Stel elkaar vragen over hoe de dag is gegaan: ‘Wat was het allerleukste dat je hebt meegemaakt?’, ‘Hoe heb je vandaag een ander geholpen?’ Vergeet niet om de rollen ook om te wisselen.
- Los conflicten zoveel mogelijk ‘vreedzaam’ op: geef ruimte aan de emoties van je kind en laat merken hoe een conflict door te praten kan worden verholpen. Dit vraagt consequent handelen en geduld!
- Sta open voor elkaars overeenkomsten en verschillen: het is helemaal oké om er anders uit te zien, je anders te voelen of een andere mening te hebben. Benoem dit regelmatig. Dit geeft niet alleen de ander een prettig gevoel, het draagt ook bij aan een positief zelfbeeld van je kind.
Pedagogisch partnerschap
Samen met de pedagogisch professionals kun je tips en ervaringen uitwisselen om zo de sociale en emotionele ontwikkeling van jouw kind te ondersteunen. Zo blijven we samen leren, ons leven lang!