Chat with us, powered by LiveChat
Waar ben je naar op zoek?
Home > Nieuws > Blog: Op ontdekking met ‘open speelgoed’ en kosteloos materiaal

Blog: Op ontdekking met ‘open speelgoed’ en kosteloos materiaal

2 november 2021

Ken je dat speelgoed met veel kleurtjes, lichtjes en geluidjes? Hoe lang speelt jouw kind daar mee? Bij KinderRijk maken we vaak gebruik van ‘open’ materialen. Open speelgoed is materiaal dat uit zichzelf niets doet en er voor zorgt dat kinderen zélf in beweging moeten komen. Daarom gebruiken we bij KinderRijk veel ‘kosteloos materiaal’. Dat zijn huishoudelijke voorwerpen, dingen die je niet meer gebruikt of aan vervanging toe zijn en materiaal dat je anders had weggegooid. Denk aan toiletrolletjes, een toetsenbord, plastic bakjes, een vergiet, lepels, eierdozen etc. Maar waarom geven we bij KinderRijk de voorkeur aan ‘open’ speelgoed?

Spelen is ontwikkelen

Kinderen worden geboren met de nieuwsgierigheid en het verlangen om de wereld om zich heen steeds beter te begrijpen. Dit doen ze door middel van spel. Spelen is de wereld ordenen en rangschikken. Voorwaarden om te komen tot spel zijn zelfvertrouwen hebben, nieuwsgierig zijn, initiatief nemen en je veilig voelen. Kinderen beschouwen spelen en speelgoed als hun leef- en werkwereld. Kinderen staan al spelend in de wereld om deze te leren kennen en te verkennen en om zich vertrouwd te maken met dingen in hun omgeving. Het spelen als een soort verkenning zorgt ervoor dat het kind zich ontwikkelt.

Speelgoed is een middel om te spelen. En wat blijkt? kinderen kunnen met meer spelen dan met speelgoed dat een duidelijk doel heeft. Goed speelgoed zet kinderen aan om er actief mee aan de slag te gaan en helpt een kind een stap vooruit te zetten in zijn ontwikkeling.

Baby speelt met afwasborstel

Hoe werkt dat dan?

Omdat het geen voorbestemd speelgoed is, zoals standaard speelgoed kan zijn, nodigt dit materiaal uit om op ontdekkingsreis te gaan en te experimenteren. Het spelen met kosteloos materiaal zorgt er voor dat kinderen hun fantasie gebruiken. Ze bedenken zelf een functie voor iets en gaan er mee aan de slag.

Hoe meer manieren er zijn om de voorwerpen te gebruiken,  des te interessanter het is. Het is belangrijk dat het kind kan spelen in een omgeving waar niet alles voor hem is bedacht en is ingevuld. Een vergiet kan prima als helm dienen, met pollepels kun je prima drummen, een toren kun je bouwen van plastic bakjes en ongekookte rijstkorrels in een leeg waterflesje kunnen dienen als muziekinstrument. Tijd voor de Samba!

Het gevoel van avontuur en vrijheid is van grote waarde voor het kind. Door het aanbieden van het materiaal hebben kinderen veel mogelijkheden en worden ze uitgedaagd om flexibel te denken en creatief te zijn. Hoe lang een kind ergens mee speelt hangt af van de mogelijkheden van het speelgoed en de interesse van een kind.

Uitdaging

Kortom, kosteloos materiaal is erg waardevol. Nu jij! Geef jezelf eens de opdracht: welk kosteloos materiaal ligt er bij jullie thuis? Verzamel ze en bedenk een activiteit. Veel plezier!