Je eigen moestuin
Hoe groeit een aardbei? En waar komt een sperzieboon vandaan? Uit de moestuin natuurlijk! Een moestuin is reuze interessant voor kinderen, want het is hartstikke leuk en leerzaam. Met een moestuin(tje) kun je redelijk eenvoudig zelf starten. We horen je denken: hoe begin ik en wat heb ik daar dan allemaal voor nodig? We zetten het voor je op een rij:
Begin met het maken van een plan
Je kunt het beste beginnen met het maken van een plannetje. Wat wil je zaaien en waar ga je dat neer zetten? Welke planten zet je juist wel en niet bij elkaar en waarom? En kun je beter binnen of meteen buiten zaaien? Onze tip: begin klein en eenvoudig. Met behulp van de moestuintips van IVN Natuureducatie en onze zaaikalender lukt het zeker! Voor extra inspiratie kun je ook onze blog lezen.
Benodigdheden voor een eigen moestuin
Wat heb je vervolgens allemaal nodig?
- Een stukje grond (bijvoorbeeld in de achtertuin), een moestuinbak of wat potten
- Zaadjes
- Tuingereedschap (zoals een schepje en een gieter)
- Een zaaikalender (klik hier voor de super handige KinderRijk zaaikalender)
- Zin om aan de slag te gaan!
Moestuinieren met kinderen: waarom eigenlijk?
Kinderen leren ontzettend veel van het verzorgen van een moestuin. Spelenderwijs ontdekken ze van alles over zaaien, planten en oogsten en ontwikkelen ze hun zintuigen, zoals ruiken, voelen en proeven. Ze worden zich bewust van alle beestjes die in de moestuin te vinden zijn, van de invloed van het weer op alles wat groeit en bloeit en van de seizoenen. Kinderen doen dus enorm veel kennis op door iets te doen wat ook nog eens heel leuk is.
Het is voor kinderen ook heel leerzaam om ergens voor te zorgen. Ze hebben snel in de gaten dat er door hun goede zorgen voor de moestuin iets moois opbloeit. Dat geeft voldoening en is iets om trots op te zijn. Op school of aan opa en oma kunnen vertellen dat je helemaal zelf (of met een beetje hulp) courgettes of een krop sla hebt gekweekt is natuurlijk hartstikke cool!
Via de moestuin steken kinderen ook veel op over waar hun voedsel vandaan komt. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zelf hun voedsel verbouwen meer groenten en fruit eten. Kinderen zijn ook sneller geneigd nieuwe smaken te proberen als die uit hun eigen tuintje komen. Het hebben van een moestuin kan kinderen dus ook stimuleren om groente te proberen waar ze eerst niets van moesten hebben. Dat komt hun smaakontwikkeling ten goede.
Tips voor een succesvolle oogst
Hartstikke goed voor kinderen dus, zo’n moestuin! Op onze zaaikalender staan al verschillende tips en weetjes voor een succesvolle oogst. Hieronder hebben we er nog een aantal voor je verzameld:
- Voor het ontkiemen van je zaadjes is temperatuur erg belangrijk. Het ene plantje groeit graag in een warme huiskamer en de anderen houden juist van volle koude grond. Raadpleeg de zaaikalender voor de juiste zaaitijd.
- Bij kleine zaadjes is het slim om per potje meer dan één zaadje te planten. Bij grote zaden doe je steeds één zaadje per potje. Weet je trouwens dat je heel makkelijk zelf kweekbakjes kan maken van bijvoorbeeld eierdozen of wc-rolletjes?
- Het verschilt per soort hoe diep je een zaadje moet zaaien. Sommige zaadjes (donkerkiemers) kun je dieper zaaien dan andere (lichtkiemers).
- Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst.
- Wist je trouwens dat van sommige planten niet alleen de bladeren of de vrucht eetbaar zijn?. De bloemen van de pompoen, courgette, paksoi en palmkool kun je bijvoorbeeld ook gewoon eten. Leuk om een salade mee op te fleuren!
Genieten van de oogst
Over een tijdje zal het zover zijn… jullie kunnen gaan oogsten! Hoe leuk, lekker én gezond is het om van je eigen groente te genieten? Bij KinderRijk geloven we dat gezonde voeding over veel meer gaat dan alleen wat er op je bord ligt. We willen kinderen écht geïnteresseerd maken in eten. Daarbij hoort natuurlijk ook dat je weet waar voedsel vandaan komt en hoe het groeit.