Maatschappelijke kinderopvang
KinderRijk is een maatschappelijke kinderopvangorganisatie. Wat dat betekent?
• Winsten investeren we opnieuw in de organisatie; in de kinderen en onze medewerkers.
• We staan klaar voor álle kinderen. Ook in wijken waar dat misschien niet winstgevend is. Want wij gunnen alle kinderen een toekomst waarin zij de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Ook de kinderen voor wie een kansrijke toekomst niet vanzelfsprekend is.
Bij alles wat we doen, denken we vanuit het belang van het kind. We vertellen je hoe dat er in de praktijk uitziet.
Geen winstoogmerk, maar winst voor ieder kind
Wist je dat KinderRijk een stichting zonder winstoogmerk is? Als we winst maken, dan investeren we dat in de ontwikkeling van onze kinderen en medewerkers. Wat we verdienen gebruiken we o.a. om:
- een inspirerend activiteitenaanbod aan te bieden.
- een stimulerende leeromgeving te creëren (o.a. met natuurtuinen en ateliers).
- te investeren in het trainen van onze pedagogisch professionals. Zodat zij ieder kind kunnen bieden wat het nodig heeft.
Dus geen winstoogmerk, maar winst voor ieder kind!
Samenwerken
Klaar staan voor alle kinderen, dat betekent ook; intensief samenwerken met iedereen die belangrijk is voor het kind. We staan daarom niet alleen in contact met ouders, maar ook met de gemeente, scholen en schoolbesturen. En met de logopedist, het Kabouterhuis en AmstelveenSport.
Samenwerken en kennis delen doen we ook binnen onze branche. We zijn lid van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en van Kwaliteit in Kinderopvang (KIK).
Gelijke kansen voor ieder kind
Met de kinderopvangorganisaties Swazoom Kinderopvang, Akros en Impuls hebben wij een manifest ondertekend. Hierin beloven wij om tijd, kennis en middelen in te zetten om kansenongelijkheid tegen te gaan.
Een mooi initiatief dat hieruit is ontstaan, is het SKAI Kinderfestival. Dit driedaagse evenement was gratis toegankelijk. Zo konden álle kinderen uit de regio een dag vol plezier beleven in de zomervakantie. Ook de kinderen voor wie een kansrijke omgeving niet vanzelfsprekend is.
Wat we nog meer doen voor kansengelijkheid? We bieden o.a. VE-peuteropvang aan. Daarmee bereiden we kinderen die wat extra hulp kunnen gebruiken spelenderwijs voor op de basisschool. Plezier staat hierbij voorop. Ook werken er pedagogisch medewerkers bij KinderRijk die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van kinderen die meer zorg nodig hebben.
Ieder kind de beste versie van zichzelf
Werken aan een toekomst waarin álle kinderen de beste versie van zichzelf kunnen zijn? Dat doen we ook door de kinderen uit te dagen; om actief te leren, nieuwe dingen te proberen en zelf oplossingen te zoeken.
Dat gebeurt binnen 7 ontwikkelingsgebieden: Motoriek, Sociaal-emotioneel, Muziek en Dans, Creativiteit, Taalvaardigheid, Natuurbeleving en Techniek, meten en rekenen.
Oog voor de wereld om ons heen
Duurzaamheid
Een mooie toekomst voor alle kinderen betekent ook: oog voor de wereld om ons heen. Want alles wat we doen is voor nu, straks én later. Daarom maken we iedere dag duurzame keuzes.
Duurzaam handelen zit hem in praktische zaken, zoals het inkopen van 100% windenergie of duurzame luiers. Maar ook in het bijbrengen van respect voor de natuur. Door samen met de kinderen op zoek te gaan naar kriebelbeestjes, of in de moestuin zaadjes te zien veranderen in komkommers.
Lees meer over duurzaamheid bij KinderRijk.
Culturele diversiteit
Wij willen dat iedereen zich welkom voelt bij KinderRijk. Aandacht voor culturele diversiteit is daarom essentieel. Zeker in onze regio, die wordt gekenmerkt door een smeltkroes van culturen.
Daarom weerspiegelen onze speelhoeken die diversiteit. En eten we met de kinderen Marokkaanse tajines, Italiaanse spaghetti of Spaanse tortillas. Ook besteden we aandacht aan Chinees Nieuwjaar, Keti Koti, de Ramadan en Sinterklaas.
Door kinderen bewust te maken van verschillende culturen, zorgen we voor een wereld waarin mensen naar elkaar omkijken en van elkaar leren.
Verbinding in de wijk
Tot slot betekent oog voor de wereld om ons heen, ook oog voor onze buurt.
Een mooi voorbeeld daarvan? Onze locaties Wimbledonpark en Alsemlaan bezoeken regelmatig de buren: de ‘opa’s en oma’s’ in het Zonnehuis. We drinken limonade, gooien ballonnen over, maken met Pasen samen palmpaasstokken en geven af en toe een voorstelling in het verpleeghuis.
Dat levert waardevolle ontmoetingen op, die zorgen voor verbinding in de wijk.