Chat with us, powered by LiveChat
Waar ben je naar op zoek?
Home > Nieuws > Blog: Baby’s, dreumesen, peuters en kleuters en digitale media

Blog: Baby’s, dreumesen, peuters en kleuters en digitale media

22 maart 2021

Vandaag de dag groeien kinderen op in een digitale wereld. Kinderen leren en ontwikkelen in een leefomgeving met allerlei digitale media die een grote aantrekkingskracht op hen hebben. Bovendien zijn moderne media gemakkelijk te bedienen, waardoor ook de allerkleinsten de tablet of smartphone ogenschijnlijk moeiteloos gebruiken. Maar ze zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan. Het is dus belangrijk dat ouders hun kind goed begeleiden. Maar hoe doe je dat als ouder? We geven je graag een aantal tips hoe om te gaan met digitale media en jonge kinderen.

Maak duidelijke afspraken en wees consequent

Maak met je partner afspraken over het gebruik van media in huis en deel deze bijvoorbeeld ook met opa en oma. Bespreek ook welke filmpjes, spelletjes of apps je wel of niet geschikt vindt en hoeveel tijd je kind hieraan mag besteden.

Probeer consequent te zijn in afspraken die je hebt gemaakt, ook bij jonge kinderen die de regels misschien nog niet precies begrijpen. Als jonge kinderen gewend zijn aan regels over bijvoorbeeld schermtijd, dan hebben ze later ook minder moeite om beperkingen te accepteren.

Bied dezelfde media aan

Jonge kinderen vinden herhaling fijn. Door iets verschillende keren, op verschillende manieren te zien, wordt het voor kinderen makkelijker om de informatie op te nemen. Ze leren hierdoor de structuur van een spelletje of verhaaltje te herkennen en het einde te voorspellen. Je kind ontdekt hierdoor elke keer weer nieuwe dingen.

Gebruik media samen

Doe activiteiten, zoals tv of een YouTube-filmpje kijken of een spelletje op de tablet, samen met je kind. Door het samen te doen kun je direct op je kind reageren. Je kunt je kind uitleg geven, stimuleren om mee te doen, benoemen wat je ziet en hierover vragen stellen.

Door met je kind te praten over wat er op het scherm te zien is, leg je een verbinding met de echte wereld. Staat bijvoorbeeld het leren van kleuren centraal? Bekijk dan samen na afloop naar de kleuren van de kleding die jij of je kind aanhebt.

Wees je bewust van je voorbeeldrol

Wanneer je samen met je kind een filmpje kijkt, observeert je kind jouw reactie. Als je kind ziet dat jij om een grap in het filmpje lacht, leert hij dat iets grappig is. Als hij ziet dat jij niet paniekerig reageert bij een spannende scene, leert hij om te gaan met zijn eigen angst.

Bied je kind geschikte media aan

Jonge kinderen hebben vaak een sterke voorkeur voor apps en spelletjes met beweging, kleur en geluid. Dit zijn meestal apps/spelletjes waarbij taal en beeld goed gecombineerd worden en die zich richten op interactie: kinderen worden rechtstreeks aangesproken, kunnen reageren en worden gevraagd om dingen aan te wijzen en te benoemen. Kies dus voor apps en spelletjes die aansluiten op de ontwikkelfase en interesse van je kind. Kijk op de website van mediasmarties.nl om te zien welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind.

Meer lezen?

Kijk bijvoorbeeld eens op:

Bron: Nederlands Jeugdinstituut