Blog: Ga eens écht buitenspelen
Buitenspelen is vrijheid, bewegen, durven, ontdekken maar vooral: natuur en creativiteit. Want bij de populaire binnenspeelparadijzen kan je óók bewegen en je vrijheid ontdekken. Het grote verschil is dat alles daar is afgebakend. De trampolines zijn om te springen, de glijbanen om te glijden.
Het spel vinden
Buiten, in de natuur, moet het spel gevonden worden. Takken zijn multifunctioneel; je kan er mee sjouwen en bouwen, het zijn zwaarden of paarden. Zand kan een toren worden of een ingrediënt voor heksensoep. Je kan er in tekenen en graven. In de natuur ben je nooit alleen. Plat op je buik ontdek je beestjes, liggend op je rug tel je vogels en vullen wolken je fantasie met draken en ridderinnen. ‘Open spel’ heet dat. Met ‘passief materiaal’. Materiaal dat uit zichzelf nog niet echt iets is, maar wél alles kan worden met wat fantasie en creativiteit. Daar zit de kracht van écht buiten. Niet op het geasfalteerde terreintje met de wipkip, niet in de betegelde achtertuin met plastic loungeset. Maar gewoon, met je peuterpoten in de klei. Rotzooi maken, vies worden.
Volop mogelijkheden
Voor kinderopvangorganisaties is dat een uitdaging. KinderRijk vertaalt het waar mogelijk naar natuurtuinen, waar we met aanleg en natuurlijk materiaal proberen een stukje wildernis werkbaar te maken. Het is een visitekaartje, zo’n pracht van een tuin. Dat is ook iets wat ik ouders zou willen meegeven… kijk eens kritisch naar je eigen tuin. Wat kan en mag daar? Zelfs al heb je alleen een balkon of een omheinde postzegel in suburbia … er zijn mogelijkheden!
Haal een pak stro van de supermarkt en laat je kleine daar eens mee rotzooien. Het is droog schoon spul, dat kan echt geen kwaad. Na een flinke storm liggen de straten vol met takken en takjes, ideaal om samen te gaan verzamelen en daarna op balkon of tuin te leggen voor verdere ontdekking. Een paar simpele plantjes doen ook wonderen, eetbare planten zijn zelfs nog flink educatief én stimuleren gezond eten. Tomaatjes die mooi rood worden, zelf geplukt zijn … heerlijk! Kruiden die ieder een eigen bijzondere geur hebben en waar de favoriete macaroni nóg lekkerder van wordt!
Binnen en buiten
En zo haal je buiten ook weer naar binnen. Want er is helemaal niks mis met binnen. En ook niet met tablets. Sterker nog, op tablets kan je precies opzoeken hoe dat gekke beestje heet wat daar rondkruipt. Of wat een slak precies eet. Je kan recepten opzoeken van de kruidenplantjes die je vader net gekocht heeft voor je. Alles wat binnen is, is van buiten. En trouwens… alles wat binnen kan, kan ook buiten. Dus als het lekker weer is, lekker buiten avondeten! Laatste zonnestralen meepikken, weg tussen die vier muren. Want na een dag kantoor is buiten ook héérlijk.
Buitenspeeltips per leeftijd
Met buitenspelen kun je alle kanten op, ongeacht de leeftijd van je kind(eren). Ga eens aan de slag met onderstaande tips en ontdek hoe leuk en goed buitenspelen is. Vind je het nog wat spannend? Geen probleem, in de volgende blog gaan we risico’s van buitenspelen inventariseren en samen uitzoeken wat acceptabel is!
Baby
Wat binnen kan, kan ook buiten. Uit de zon op een platte ondergrond waar het kind zich vrij kan bewegen. Ook de borst of fles geven kan heerlijk buiten in de tuin, op balkon of ergens in de natuur. Buiten slapen kan ook, mits onder toezicht en natuurlijk met wat voorzorgsmaatregelen.
Peuter
Ontdekken is belangrijk. Bakjes om dingen in te verzamelen, mee te scheppen. Een emmer water en een grote kwast om te ‘verven’ op de stenen. Een zakje kiezelstenen, wat takken, een pak hooi, wat (eetbare) plantjes.
Kleuters
Losse bakstenen (er is vast een bouwplaats om de hoek) om mee te stapelen en op te klauteren. Beestjes en plantjes zoeken en benoemen. Eventueel opzoeken op de tablet of in de bieb, verbinding zoeken tussen media en natuur.
6+
Bouwen en sjouwen, meer samenspel met anderen. Voor bijzondere en originele samen-speel-tips klik je hier. Huiswerk maken kan ook prima aan een tafel buiten. En een eigen moestuin is erg stoer! Op internet opzoeken hoe de planten verzorgd moeten worden, wanneer geoogst kan worden en welke lekkere recepten erbij horen.
8+
Onder begeleiding leren hoe je met een zakmes omgaat, een kampvuur maakt, brood bakt boven een vuurtje aan een scherpe stok … en lekker dwalen door vrije natuur.
Wil je meer weten? In onze andere blog lees je meer over risicovol (buiten)spelen.